top of page
Søk
ingeborglaukvik

Dette mener vi om fylkeskommunedirektørens forslag til endringer i opplæringstilbudet og skolestruktur

 

Dyp bekymring for framtidens næringsutvikling


Vi ønsker å uttrykke vår dype bekymring over de foreslåtte kuttene i utdanningstilbudet ved Halden videregående skole, særlig innen Restaurant- og matfag, Informasjonsteknologi og Medieproduksjon (IM), samt VG2 Datateknologi og Elektronikk.


Disse studieretningene spiller en avgjørende rolle i å forberede studenter til fremtidens arbeidsmarked, og vi er sikre på at linjenes tilstedeværelse i Halden er avgjørende for at elevene fullfører med bestått, på normert tid.


Vi ønsker videre å bidra til en konstruktiv dialog om hvordan næringslivet i enda større grad kan støtte skolen for å styrke utdanningen innen IT og andre viktige fagområder. Her er vi allerede kommet langt sammen med Halden Videregående Skole.

 

Linjene innen Informasjonsteknologi og Medieproduksjon og Datateknologi og Elektronikk er viktige for å utvikle IT-kompetanse som er relevant for en rekke bransjer og gir en praktisk tilnærming til teknologifeltet, som er sentralt i vår digitale tidsalder.


Restaurant- og matfag støtter kultur- og opplevelsesnæringene, som er viktige for regionens økonomiske vekst.


Halden har en stor andel av befolkningen sysselsatt i IT-sektoren, noe som gjør byen til en av Norges fremste innen IT.


Å beholde og utvikle utdanningstilbudene ved Halden videregående skole er derfor kritisk, både for å støtte eksisterende næringsliv og for å tiltrekke nye aktører.


Samtidig vil kutt i disse linjene kunne svekke rekrutteringen av faglært arbeidskraft, som er viktig i en tid med økende konkurranse om kompetente arbeidstakere.

 

Utdanningskutt vil svekke lokalsamfunnet


Vi frykter at reduserte tilbud i Halden vil resultere i færre søkere til fagene, særlig hvis studentene må pendle til andre byer for å få nødvendig opplæring. Dette kan føre til:


  • Mangel på lokal IT-kompetanse: Nedleggelse av IT-linjene i Halden kan skape et alvorlig underskudd på kvalifiserte kandidater, noe som kan tvinge næringslivet til å rekruttere fra andre områder eller stå i fare for å stagnere om man ikke får tak i personell. For oss er det en uholdbar og uønsket situasjon.


  • Mangel på faglært kompetanse innen restaurant- og matfag: Covid-pandemien førte til at svært mye arbeidskraft forlot landet, og det er behov for å utdanne mer lokal arbeidskraft.  I tillegg forventer vi at økt bruk av kunstig intelligens i andre bransjer, vil føre til at det at det menneskelige behovet for sosiale sammenkomster og opplevelser vil øke. Som en konsekvens av dette mener vi at omsetningen i opplevelsesnæringene vil vokse, når folk søker mer utadrettede og sosiale aktiviteter. Denne utviklingen kan gi ytterligere press på restaurant- og matfagsbransjen for å møte etterspørselen, og det forsterker behovet for kvalifiserte fagarbeidere ytterligere.


  • Redusert praksismuligheter og samarbeid: Våre medlemmer tilbyr allerede praksisplasser og samarbeider om prosjekter med lokale utdanningsinstitusjoner. Ved å fjerne disse linjene mister vi en verdifull kanal for å introdusere unge til IT-fagene og gi dem praktisk opplæring i et av Norges sterkeste IT-miljøer.


  • Svekket tilknytning og økonomisk belastning: Flytting av linjene vil innebære økte utgifter for studenter og familier, som enten må pendle eller flytte til andre byer. Kollektivtilbudet mellom byene er svært begrenset og vil påføre de unge ekstra kostnader og utfordringer i hverdagen.

 

Sosiale og økonomiske konsekvenser på lang sikt


Hvis færre ungdommer fullfører videregående utdanning eller faller utenfor arbeidslivet, vil det kunne føre til betydelige sosiale kostnader. Dette kan innebære både økte kommunale utgifter og tapt verdiskapning over tid. Vista Analyse har estimert at det samfunnsøkonomiske tapet ved at en 19-åring faller utenfor arbeidslivet frem til fylte 62 år, utgjør 15,9 millioner kroner. En sterk og lokal utdanningssatsing kan være nøkkelen til å forhindre slike utfall.


Selv om fylkeskommunen anslår en besparelse på 5 millioner kroner ved å flytte linjene til andre byer, viser våre analyser at den reelle kostnaden for lokalsamfunnet vil være betydelig høyere. Sammenlagt kan Halden og regionen stå overfor et årlig netto tap på rundt 40 millioner kroner. Dette er en pris som rammer både unge, næringsliv og kommunen.

 

Vår anbefaling

Fylkeskommunen må revurdere de foreslåtte kuttene og heller vurdere løsninger som bevarer disse kritiske utdanningstilbudene.


Vi ønsker å bidra til en konstruktiv dialog om hvordan næringslivet kan støtte skolen for å styrke utdanningene, for å sikre at det er god gjennomføringsgrad og at elevene har tett og god kontakt med næringslivet.




19 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page