top of page
Søk
  • ingeborglaukvik

Beskytt bedriften mot datainnbrudd og utpressing

Datainnbrudd og løsepengevirus er kriminalitetsfenomener som vil kunne berøre ALLE norske offentlige og private virksomheter i årene som kommer, etter politiets trusselvurdering 2022, pkt 5. Politiets trusselvurdering 2022.


Et slikt angrep kan ha store konsekvenser for din virksomhet og de er eksempler på virksomheter som har gått konkurs som følge av dette. Selv om trusselbildet har blitt skjerpet, betyr ikke dette nødvendigvis betydelig økt risiko. Sårbarhetene kan reduseres og risikoen kan holdes på et akseptabelt nivå ved at man sørger for en tilstrekkelig grunnsikring.


Oslo politidistrikt etterforsker flere saker som dreier seg om digital utpressing. På bakgrunn av det de ser i disse sakene, ønsker politiet å gi informasjon om noen få tiltak som de mener er spesielt viktig å iverksette, og som vil redusere risikoen betraktelig.


Disse tiltakene skal være mulig å gjennomføre uansett størrelse, og uansett hvilken IKT- kompetanse som er i din virksomhet.


Dette er tiltak som bør iverksettes!


• Benytt totrinns bekreftelse og sørg for at alle brukere har sterke unike passord.


• Blokker kjøring av makroer i Office filer. Dette høres kanskje ukjent ut, men det er viktig for å hindre at angriper får tilgang til dine systemer. Les her, "Endre makroinnstillinger i klareringssenteret": https://support.microsoft.com/nb-no/office/makroer-i-office-filer12b036fd-d140-4e74-b45e-16fed1a7e5c6


• Sørg for å holde maskiner og programmer oppdatert og installer sikkerhetsoppdateringer så raskt som mulig. Slå av eller koble fra maskiner som ikke er i bruk.


• Fjern brukere og tilganger dere har som ikke er nødvendige. Administratorrettigheter må begrenses. De som har kontoer med administratorrettigheter anbefales på det sterkeste å ha en annen brukerkonto som kan benyttes mot internett og i daglig drift.


• Ta sikkerhetskopi av data bedriften er avhengig av for å kunne fungere. Slik at du har noe å gjenopprette ifra om du skulle bli utsatt for et angrep og alt skulle bli kryptert eller slettet.

6 visninger0 kommentarer

Commenti


bottom of page