top of page
Søk
ingeborglaukvik

Dette mener vi om de foreslåtte endringene i Forskrift om kommunale vann- og avløpsgebyr og Forskrift om gebyrer.

Oppdatert: 22. nov.


 

Under kan du lese vårt høringsinnspill til Endringer i forskrift om kommunale vann- og avløpsgebyr og endringer i forskrift om gebyrer.



Halden Næringsutvikling takker for invitasjonen til å gi innspill til de foreslåtte endringene i hhv. Forskrift om kommunale vann- og avløpsgebyr i Halden Kommune og Forskrift om gebyrer.


Vi er et felleskap av 280 medlemsbedrifter med over 9000 ansatte. Våre innspill følger under.

 

Forskrift om kommunale vann- og avløpsgebyr i Halden Kommune

 

Innføringen av en ny gebyrmodell innebærer at årsgebyret vil differensieres etter abonnentens vannforbruk, spesielt for næringsabonnenter. Abonnementer med stort forbruk vil betale et høyere årsgebyr, mens boligabonnenter fortsatt kan beregne forbruk uten vannmåler basert på stipulert forbruk.


For mange store bedrifter er vann- og avløpskostnader en betydelig utgiftspost, og det er viktig med forutsigbare gebyrer. Derfor er det i seg selv et poeng at et fastledd er nettopp et fastledd for alle. Kommunen går nå bort fra dette prinsippet, og over til en ny intervallmodell som beskrevet i paragraf 3-4 i forskriften.


De økonomiske konsekvensene av overgangen til en ny modell, avhenger av noen sentrale kostnadsbærere som bestemmes når Kommunestyret vedtar Kommunens kommende budsjett og tilhørende gebyrregulativ hvert år.  


En svakhet ved høringsbrevet er at det ikke gir noe estimat på grunnbeløpene. Dette gjør det vanskelig å vurdere de konkrete økonomiske konsekvensene for store forbrukere. Et slikt estimat burde vært inkludert i høringsbrevet, og vi mener det må legges ved til politisk behandling.


I løpet av høringsperioden har vi lagt merke til at kommunedirektøren har foreslått et budsjett for 2025 som inkluderer grunnbeløpsforslag. Vi har derfor valgt å kommentere både på dette forslaget og på de prinsipielle sidene ved gebyrmodellen som presenteres i forskriften.

 

Intervaller for årlig abonnementsgebyr

Næringsaktører med høyt vannforbruk vil få høyere kostnader enn tidligere, og tabellen i paragraf 3-4 viser at gebyrene dobles for hvert nytt intervall. Dette kan føre til betydelige økonomiske konsekvenser som kan oppleves som uheldige. I verste fall kan det føre til at bedrifter vurderer å redusere eller stanse produksjonen mot slutten av året for å unngå å havne i et høyere gebyrintervall. En slik situasjon vil neppe være ønskelig for noen.

 

For høy avgiftsøkning fra 2024 til 2025

Kommunedirektørens budsjettforslag for 2025 viser en betydelig økning i det årlige abonnementsgebyret sammenlignet med 2024.


I dag ligger årsgebyret for fastledd på kr 3 150 for vann og kr 2 450 for avløp, og dette fastleddet er likt for alle abonnenter. Med de foreslåtte endringene ser vi at flere store virksomheter i Halden vil oppleve at årlige abonnementskostnader øker drastisk – fra et firesifret beløp i 2024 til et fem- eller seks-sifret beløp i 2025.


For eksempel vil en bedrift med et vannforbruk på 15 000 m³ per år kunne få en kostnadsøkning på 1 500 prosent.


Denne endringen gir ikke den forutsigbarheten næringslivet trenger og fremstår som en altfor stor avgiftsøkning på ett år.


I paragraf 3–5 foreslår kommunen å sette likt gebyr for vann som går inn og ut (avløp), samt at kommunen «kan» basere avløpsutslipp på måleravlesning. Vi har større bedrifter som imidlertid bruker mer vann enn det de slipper ut, og derfor er det rimelig at de ikke skal få samme store regning når de ikke belaster avløpssystemet i tilsvarende grad. Vi foreslår derfor at ordlyden i forskriften endres fra «kan» til «vil», slik at måleravlesning alltid brukes i slike tilfeller.


 

Våre forslag til endringer

Vi foreslår derfor, som vårt primære standpunkt, at kommunen revurderer hele intervallmodellen og beholder dagens løsning med et fastledd som gjelder for alle abonnenter. Sekundært foreslår vi at modellen justeres ved å redusere faktortallene som er foreslått i paragraf 3-4, eller at forskriften fastsetter at det skal være et lavere grunnbeløp for vann for næringsaktører - og at dette deretter følges opp i budsjettbehandlingene.

 

Det bør være retningslinjer for å sikre at nye vannmålere er i tråd med kommunens krav

Det er også foreslått endringer i det årlige forbruksgebyret, slik at alle næringsabonnenter skal beregne sitt forbruk basert på målt forbruk via vannmåler.

Det er imidlertid uheldig at kommunen ikke har spesifisert hvilke typer vannmålere som godtas. For bedrifter som står overfor store investeringer i målere, er det viktig å få klare retningslinjer fra kommunen for å sikre at investeringene oppfyller kravene. Uten spesifikasjoner for godkjente målere risikerer bedrifter unødvendige kostnader dersom det senere viser seg nødvendig med nye investeringer i utstyr eller infrastruktur.

Vi ber derfor kommunen vurdere å inkludere spesifikasjoner for vannmålere i forskriften for å unngå slike utfordringer før de nye reglene trer i kraft.

 

Nytt tilkoblingsgebyr som hinder for transformasjonsprosjekter?

Den foreslåtte endringen i tilknytningsgebyret innebærer at gebyret nå skal kreves per bygg som tilkobles, i stedet for per eiendom.


Vi har forståelse for at dette skal gi mer likebehandling og bedre oversikt, men vil påpeke at endringen kan gjøre at det blir mindre attraktivt å gjennomføre transformasjonsprosjekter med mange bo- eller bruksenheter dersom tilkoblingsgebyret settes urimelig høyt. Det er allerede svært få slike prosjekter i Halden, til tross for at det er et mål om å få til flere.

 

Nye gebyrtyper

Det er foreslått å innføre tilsyns- og kontrollgebyrer for tjenester som inspeksjon av vannmålere og oljeutskillere. Hensikten er å dekke kommunens kostnader for slike tilsyn og fordele utgiftene mer rettferdig.


Vi har ingen prinsipielle innvendinger mot dette, men vi vil påpeke at et kostnadsestimat vil gjøre det enklere å vurdere konsekvensene av forslaget. Dette vil også bidra til å gi næringslivet bedre forutsigbarhet for budsjettet for neste år. Derfor mener vi at et estimat bør legges ved saken som skal til politisk behandling.

 


Forskrift om gebyrer etter plan- og bygningsloven, eierseksjonsloven og matrikkelloven i Halden kommune 

 

Endringene skal gi et tydelig hjemmelsgrunnlag for nye gebyrtyper og innebærer at kommunen kan ta betalt for tjenester de tidligere ikke har fakturert, innenfor selvkostmodellen.

 

Nye gebyrer for avklaringsmøter

Det foreslås et nytt gebyr for avklaringsmøter før innsending av planinitiativ og politisk avklaring ved saker som avviker fra overordnet plan. Det er også lagt inn gebyr for forenklet behandling av plansaker.


Forslaget om å innføre gebyrer for avklaringsmøter før innsending av planinitiativ kan ha flere uønskede konsekvenser for utvikling i kommunen. Avklaringsmøter spiller en avgjørende rolle i tidlige faser av både små og store prosjekter, der potensielle utbyggere får mulighet til å diskutere rammer, krav og muligheter før de investerer betydelige ressurser i prosjektutviklingen. Å pålegge gebyr her kan avskrekke utbyggere fra å søke tidlig veiledning, noe som kan føre til flere konflikter og forsinkelser senere i prosessen - noe som igjen kan føre til ekstra kostnader for både utbyggerne og kommunen.


For å fremme en konstruktiv byutvikling som kommer alle til gode, er det viktig at kommunen fremstår som en støttende og samarbeidende aktør, særlig i de tidlige fasene av prosjektene. Tidlig dialog uten gebyr vil senke terskelen for å utforske utviklingsmuligheter, og bidra til bedre planlegging og høyere kvalitet i sluttresultatet. Vi mener derfor at gebyrlegging av avklaringsmøter kan virke mot sin hensikt og anbefaler at kommunen revurderer dette forslaget.


Det er positivt at det foreslås innført et maksimumsbeløp for dokumentasjonsmangler i byggesøknader for å sikre oversiktlige kostnader.

 

Fjerne dagens rabatt for fasadeendringer på fredede eller bevaringsverdige bygninger

Halden sentrum er fylt av mange historiske bygninger som er verdifulle ressurser for byen dersom de blir vedlikeholdt, oppgradert eller transformert. Med få incentiver og planer for transformasjon og renovering er det allerede en stor utfordring å få i gang slike prosjekter.


Rabatten på gebyret er ett virkemiddel for å senke terskelen for eiere til å starte oppussing og oppgradering av disse byggene. Å fjerne rabatten vil kunne føre til færre transformasjonsprosjekter, noe som kan gå ut over byens attraktivitet og hindre positive endringer i sentrum. Kommunen bør heller fokusere på hvordan vi kan oppmuntre til vedlikehold av disse byggene.

 

 

 

Vennlig hilsen,

Ingeborg Marie Østby Laukvik

Daglig leder

 

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page